Littekentherapie

Bij de meeste mensen geneest een wond normaal. Er blijft een ‘gewoon’ litteken over. Dit plekje is vaak lichter of donkerder dan de eigen huidskleur. Maar helaas zijn er ook huiden en aandoeningen die de huid niet op die manier laten genezen. Dan kunnen er pijnlijk, ontsierende littekens ontstaan. Wij behandelen klachten die zich voordoen bij een litteken zoals: verdikking, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Dit doen wij doormiddel van massagetechnieken, LPG (mechanische bindweefselmassage), drukpakkingen, taping, siliconenproducten, peelingen, micro-needling en medische camouflage.

De vergoeding van deze behandelingen verschilt sterkt per zorgverzekeraar. Uw eigen zorgverzekeraar vertelt u welke rechten op vergoeding u heeft.

Littekenmassage

Door verschillende massagetechnieken en grepen toe te passen op littekens kunnen klachten zoals pijn, jeuk, verkledingen, verhardingen, een slechte doorbloeding, oedeem en eventueel bewegingsbeperkingen worden verminderd. De massage wordt manueel op het litteken uitgevoerd. Dit kan van oppervlakkig tot diep toegepast worden. Deze massage is niet altijd ongevoelig maar kan wel veel klachten opheffen. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig bij littekentherapie. De huidtherapeut kan voor u bepalen welke techniek of littekentherapie geschikt is. U kunt hiervoor een afspraak maken voor een gratis intake.

LPG / mechanische bindweefselmassage

Daarnaast kan er gekozen worden voor een mechanische bindweefselbehandeling met een LPG apparaat. De LPG zuigt met bepaalde (soms tegengestelde) rollers vacuüm over de huid en geeft een diepe massage. Waarbij soms manuele behandeling niet toereikend is kan LPG worden ingezet voor het gewenste resultaat. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig bij littekentherapie.

Drukkleding

Drukkleding wordt gedragen op delen van het lichaam waarop huidtransplantaties hebben plaatsgevonden en soms ook voor gebieden die langer dan twee weken nodig hebben gehad om te genezen, denk bijvoorbeeld aan brandwonden.

De druk heeft invloed op de doorbloeding van het litteken, het kan jeukklachten verminderen, het litteken blijft vlak en het beschermt de kwetsbare huid tegen pijn bij het stoten. Drukkleding heeft zijn effect op de lange termijn.

Taping

Gefibroseerd weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens kunnen behandeld worden middels taping. De genezing zal versnellen en het litteken wordt minder diep. Daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid. De behandeling moet geruime tijd worden herhaald, echter zijn de resultaten soms verbluffend.

Siliconenproducten

Door het litteken te bedekken met siliconen producten wordt het vochtverlies genormaliseerd tot vrijwel hetzelfde niveau als de omliggende huid. In reactie daarop stopt het lichaam met de toevoer van stimulerende helingsfactoren en zal het litteken soepeler, vlakker, minder rood en sneller rustig worden. Eventuele jeuk of irritatie van het litteken wordt tevens verzacht of zelfs weggenomen. Minimale behandeltijd is ongeveer 2-4 maanden. Dit doen wij o.a. met de producten van Alhydran en Scarban.

De Alhydran huidherstellende creme kan bij huidirritatie en huidbeschadiging de huid laten herstellen en hydrateren. Deze is verkrijgbaar in de praktijk maar ook online te bestellen via de volgende link:  ALHYDRAN creme kopen .

Peelingen (IMAGE Skincare)

Dit zijn stoffen die op de huid worden aangebracht die de huid desgewenst in verschillende huidlagen een werking hebben. Welke werking en hoe diep deze in de huid hun werking hebben is afhankelijk van de gekozen peeling en de zuurgraad daarvan. Hoe lager de zuurgraad (pH) hoe meer de huid gaat afschilveren en stimuleert de collageen vorming waardoor er structuur verbetering van de huid/litteken optreed. Naast deze eigenschappen doen peelings nog meer: ze herstructureren de huid waardoor deze beter in staat is vocht en voedingsstoffen op te nemen en in de huid te houden.

Microneedling

Bij een behandeling met microneedling gaan er kleine vibrerende naaldjes de huid op een bepaalde diepte in die zorgen voor minuscule beschadigingen. Dit is doelbewust want dit zet een herstelproces van de huid in gang welke zorgt voor de aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel) welke structuurverbetering geeft en littekenweefsel versoepelt. Ook vervagen acnelittekens na meerdere behandelingen met microneedling.

Medische camouflage

Bij camouflagetherapie helpt een camouflage crème de huidverkleuring te verbergen. De Dermacolor camouflagecrème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. Het aanbrengen leert u bij een consult met de huidtherapeut. Voor een kleuradvies en eventueel aanleren van de technieken kunt u een afspraak maken voor een gratis consult bij de huidtherapeut. Veelal wordt deze behandeling vergoed vanuit uw aanvullende polis bij uw zorgverzekeraar.

Gratis huidintake

Niemand blijft graag rondlopen met een huidprobleem. Maak daarom snel een afspraak voor een gratis huidintake. Wij helpen u graag van uw huidprobleem af.