Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Een zwaar of vermoeid gevoel in bijvoorbeeld arm of been, of een gevoel van spanning rondom gewrichten kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot diverse klachten.

De oorzaak van lymfoedeem heeft te maken met ons lymfstelsel. Deze maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren (ook lymfknopen genoemd). Het lymfstelsel voert overtollig weefselvocht af. Als het lymfstelsel niet goed werkt, hoopt dit vocht zich op. Deze stoornis kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een operatie of bestraling. 

Oedeemtherapie kan bestaan uit bijvoorbeeld:

  • zwachtelen
  • fibrose grepen
  • fasciatechnieken en Marnitztherapie
  • eventueel littekentherapie
  • lymftaping
  • compressiehulpmiddelen
  • cupping
  • zelfmanagement

Dit alles zorgt ervoor dat het vocht beter afgevoerd kan worden. Niet alle genoemde therapieën worden bij iedereen met oedeem toegepast, dat wordt per indicatie en per persoon besproken. Door het toepassen van de diverse therapieën nemen klachten af. 

Werkwijze

Bij ons in de praktijk zijn belangrijke pijlers bij oedeemtherapie: mobiliseren van het weefsel, compressie en zelfmanagement. Wij leren je hoe je zelf de klachten onder controle kan houden. Daarbij wordt het gebruik van (compressie)hulpmiddelen besproken. Dit alles gebeurt in de eerste fase en in een tijdsbestek van maximaal 8-12 weken. Daarna zijn de afspraken gericht op controle en zelfredzaamheid.

Vergoeding

Lymfoedeem is veelal chronisch en wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Of jij voor vergoeding in aanmerking komt is afhankelijk van de indicatie en je gekozen aanvullende pakket. Wij kunnen je hierover meer vertellen of je kunt uiteraard contact opnemen met de zorgverzekeraar over de vergoeding vanuit jou gekozen polis.

Gratis huidintake

Niemand blijft graag rondlopen met een huidprobleem. Maak daarom snel een afspraak voor een gratis huidintake. Wij helpen u graag van uw huidprobleem af.